Thursday, May 13, 2010

Artikel thuisonderwijs Trouw

Is thuisonderwijs in strijd met het belang van het kind?

In 2002 is er aan de hand van Henk Blok een onderzoek verschenen over de effectiviteit van thuisonderwijs, geïnitieerd vanuit het SCO-Kohnstamm Instituut/UvA Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen in Amsterdam.


In Nederland is men niet zo happig op thuisonderwijs. Dit staat ook in de Leerplichtwet van 1969. Hooguit een bijzondere levensovertuiging geeft een ja voor thuisonderwijs.


In het buitenland, zoals in de Verenigde Staten, Canada en Engeland is thuisonderwijs wel een bekend verschijnsel.

Wat men zich vaak niet realiseert is dat thuisonderwijs al langer bestaat dan schoolonderwijs. Pas in de 19e eeuw kwamen er voor het eerst onderwijs- en schoolwetten. De leerplicht bestaat ook pas sinds 1900. In die tijd was er nog wel ruimte voor de ouders om voor thuisonderwijs te kiezen.

Waarom is het sinds 1969 zo moeilijk om je kind thuis les te geven? Omdat de regering (Wakelkamp 1996) van mening was dat thuisonderwijs in strijd is met het belang van het kind.


Is dit echt zo?

De conclusie van Henk Blok is een duidelijke nee. Ouders zijn niet onbekwaam om hun eigen kinderen les te geven. De praktijk van ouders die met hun kinderen naar het buitenland verhuizen bewijst dit. Het succes van de Wereldschool, die met hulp van de overheid lespakketten samenstelt en eventueel ook didactische ondersteuning biedt, spreekt daarbij voor zich.


Lees hier het hele artikel

4 comments:

Nicole said...

Interessant! Het is een onderwerp dat mij blijft aantrekken, ik ga het artikel gauw lezen.

huising said...

Mij ook! Ik wil er eigenlijk niet teveel over lezen anders word ik veel te enthousiast! :-S

liekie said...

hihihihihi thumps up voor dit soort artikelen!!!!!

Mirjam said...

Gewoon blijven kijken en lezen, het blijft ook interessant en het is zeker de moeite waard! Beter heel goed inlezen en er niet voor kiezen, dan later denken: had ik maar een meer afgewogen keuze gemaakt....

:)