Friday, January 22, 2010

Boys 'need to move in lessons' .
Teachers should let boys walk around during lessons to aid their learning, American research suggests.

A report from the University of Virginia found boys learnt better when lessons were "high-activity" and presented ideas and concepts visually (.....)

(Leer/lees hier verder, alhoewel ik de kop eigenlijk de belangrijkste uitleg/uitslag vind. Bij mijn jongens klopt het in ieder geval :))

5 comments:

Anonymous said...

Precies een van de redenen waarom ik soms over homeschooling nadenk. Mijn kids moeten hun energie kwijt, die kunnen echt niet uren netjes in de klas zitten.

Anonymous said...

Klopt helemaal! Ik zie het thuis terug bij Kas, onze jongste. Ik zie het op school terug, bij veel jongens. En de moeillijkste gesprekken voer je met jongens niet statisch aan een tafeltje, maar terwijl ze iets aan het doen zijn: sporten, tekenen, ... .

Ik heb december 2008 de cursus Rots en Water gevolgd die naadloos aansluit bij dat waar jij over schrijft. Een heel praktische cursus; tijdens het theoretische gedeelte vertelde Freerk (de grondlegger van R&W) over het verschil tussen jongens en meisjes en hoe weinig ons onderwijs ingesteld is op jongens. Tel daar nog het aantal vrouwelijke docenten bij op en het aantal eenoudergezinnen waarin een mannelijk rolmodel ontbreekt.

Doen, bewegen, ontdekken en stoeien, veel stoeien! Als time-out of energizer tijdens mijn lessen las ik vaak een doe-rondje in (ik geef veul te theoretische vakken als Nederlands en Engels op een groene school).

Begin februari ga ik een vervolg doen op deze cursus, dan speciaal gericht op volwassenen/kinderen met ASS. Mirjam, als het je belangstelling heeft, is het de moeite waard om echt even te googlen op Rots en Water. Inmiddels wereldwijd bekend, zelfs bij de Aboriginals in Australie werken ze met Rots en Water. Het heeft mijn ogen in ieder geval voorgoed geopend, als docent maar ook als moeder! Sorry voor het lange verhaal!

Fijn weekend!

Mirjam said...

@Inge: join the club, zou ik zeggen :). Het groeit en groeit in Nederland!

@Willy: en soms is het toch moeilijk, ook al weet je het. Ik ben ook maar een vrouw en vaak denk ik bij stoeien: doe niet zo wild ;) en wil ze laten stoppen.

Ik ben heel benieuwd naar je volgende curus! Ga je erover bloggen?

Dank je wel voor de tip, ik ga het opzoeken! Jij ook een fijn weekend!

Angelique said...

Ook helemaal mee eens!
(en ook herkenbaar jouw reaktie over het stoeien Mijam :-)

Jorn heeft nu een leraar, die kijkt gewoon al anders. Vond de juf hem 'druk en niet kunnen wachten'. De leraar vindt dat 'enthousiast, ijverig en leergierig' en geeft dan gewoon extra uitdagende taken.
Tijdens het gymen had hij gisteren ook 'stoeien' gehad.

Ik ga ook 'ns googlen op rots en water.

Oh ja, mooi hoor, die foto's van 'de mannen' die samen de trampoline opbouwen. Bij jou kunnen ze nu tussendoor even hun energie kwijt. Prachtige boom (die met die spitse bladeren) ook, maakt het wat tropisch uitziend.

Groetjes Angelique

Francine said...

Ja, inderdaad :-)