Sunday, December 20, 2009

KerkZo liepen wij vanochtend naar de kerk (geen sneeuw, wel erg glad).


Eén van onze 'doelen' was om zo snel mogelijk een kerk te vinden, om ook daar te kunnen 'settelen'. De eerste zondag waren we in een kerk in Exeter. Dat was een tip van een andere thuisonderwijzer. Daarvoor moesten we met de auto. Uit ervaring weten we hoe prettig het is om te kunnen lópen naar de kerk, dus hebben we de tweede zondag de lokale Anglicaanse kerk bezocht. Hier voelden we ons (net als overigens bij de eerstbezochte kerk) welkom. Dus dit zal het ook blijven.

Zo ziet de kerk er vanuit de verte uit (die helemaal bovenaan is dezelfde kerk). Het is een kerk uit de veertiende eeuw, en zo oud (en ook mooi) oogt hij ook.

Het hele 'gebeuren' rond Kerst is wel anders dan we gewend waren in Nederland. Zo was er op de tweede zondag van Advent een dienst om 10:30 (er was er ook al eentje om 07:45 geweest) en een 'Cristingle Service' om 17:30 (en er was een doop om 12:30; die zijn waarschijnlijk altijd een beetje 'privé').

Op de derde zondag van Advent waren er de standaard diensten om 07:45 en om 10:30, maar 's middags ook nog Scout Carol Service om 18:30. In die week waren er ook nog allerlei Carol Services voor schoolkinderen van/voor verschillende klassen.

En vandaag kwam 'Father Christmas' op de club van de kinderen van de kerk. De kinderen zijn het eerste kwartier in de kerk, en gaan daarna met z'n allen naar een bijgebouwtje. Ik weet niet wat ze daar standaard doen, maar tot nu toe hebben ze geknutseld, gegeten en spelletjes gedaan. 't Was net alsof Sinterklaas op de kindernevendienst kwam (en dat heb ik nog nooit meegemaakt ;); even wennen dus, maar de kinderen vonden het natuurlijk geweldig, want hij had ook kado's meegenomen.

Door de leiding was er ook gezorgd voor een 'maaltijd' voor de kinderen: koekjes, snoepjes, chocola, kippepoten, pizza, limonade, worstebroodjes, chips, patat.....Job zei nog: Jamie Oliver had er een rolberoerte van gekregen als hij dit had gezien.

Job weet het zo net nog niet ;); meteen ingezet bij een spelletje.

Geblinddoekt Father Christmas tekenen.

Boaz houdt meer van wilde spelletjes!

En ook houdt hij erg van koekjes.

Father Christmas maakt zijn entree...

Ondertussen worden er sneeuwpoppen gemaakt.

Dat vindt Adam dan weer...

...erg leuk....

En dan natuurlijk nog....

...de kado's....

Rond de Kerstdagen zelf is er nog een Crib Service (zie voor een idee van wat dat is hier), waar we een heuse ezel te zien krijgen, vertelde de Vicar ons vanmiddag. Dan is er 's avonds/'s nachts nog een middernacht dienst, alwaar ook mensen aanschuiven die net iets teveel hebben gedronken. Ook heel 'normaal', aldus diezelfde Vicar. Hij voegde er wel aan toe dat dat een probleem is, in Engeland.

Dan is er uiteraard op 1e Kerstdag een ochtenddienst.

Heel boeiend allemaal, om dat zo mee te maken.

4 comments:

pien said...

aaah! suuper!
anglicaanse kerk is fijn! die hier in utrecht [dna gaan daar naar toe] is ook echt zoo fijn!
echte zegen!

Leah said...

Mooie kerken daar, hè?

Oh, the memories...

jacq said...

Je komt er wel gelijk lekker in zo met al die activiteiten!
Merry christmas!

Jacqueline

Angelique said...

Ziet er erg gezellig uit, op de foto's hebben Adam en Boaz ook duidelijk plezier. Prachtige kerk ook! Fijn dat jullie zo snel aansluiting vinden.
Gezellige kerstdagen!!!