Wednesday, January 14, 2009

Werd vervolgd....

De schrijvers van twee boeken waar wij erg van hebben genoten, hebben een nieuw boek geschreven.Arend van Dam, die eerder 'Lang geleden' schreef, heeft nu, opnieuw samen met illustrator Alex de Wolf, 'In een land hier ver vandaan' geschreven.

In 'Lang geleden' staan 50 verhalen over de geschiedenis van Nederland. Zó geschreven dat jonge(re) kinderen het makkelijk kunnen begrijpen. De illustraties vinden wij mooi en erg aansprekend.

In 'In een land hier ver vandaan' worden 50 bijzondere plaatsen op deze wereld besproken. Er staan verhalen in over 'vroeger' zoals over Odysseus (dat was uiteraard het eerste verhaal dat wij lazen :o)), over de Maori's en over Calamity Jane en Marco Polo. Maar ook over het 'nu', over Prinses Máxima, over 'kinderdag' in Turkije, over het Wajangspel in Indonesië.

We lezen af en toe een verhaal dat Adam uitkiest. Het is extra leuk omdat er bij beide boeken een poster zit, met een tijdlijn bij het eerste boek en een wereldkaart bij het tweede boek waarop alle gebeurtenissen en plekken staan die in de verhalen worden beschreven.

De verhalen zijn niet lang. De onderwerpen worden goed besproken, maar het leuke is dat als je een onderwerp écht interessant vindt, je nog genoeg verdieping kan zoeken in andere boeken of bijvoorbeeld op internet.Janneke Schotveld, die 'Villa Fien' schreef (daar schreef ik hier eerder over), heeft in 2008 het boek 'Zsa Zsa' geschreven. Het verhaal over een meisje dat op haar tiende verjaardag ineens met dieren kan praten. Dan krijgt ze van de dieren bij haar thuis meteen te horen dat ze niet gelukkig zijn. Zsa Zsa gaat samen met haan Hein hulp vragen aan de koningin, die in de Stad woont. Ze verwacht dat Willy, bij wie Zsa Zsa woont, wel naar haar zal luisteren. Maar dit gaat niet zo makkelijk als ze had gedacht.

We zijn nu halverwege, Adam vindt het weer erg leuk en kan ook erg lachen om de humor. Ik ben benieuwd of hij na het lezen vegetariër is geworden, het boek gaat namelijk over een beter leven voor dieren/de bio-industrie.

No comments: