Tuesday, March 25, 2008

Scones


Ik houd er erg van om lekkere dingen te maken. Omdat ik probeer zonder toegevoegde suikers (en zoetstoffen) te eten en drinken, is dit nog wel eens een gepuzzel. Ik heb zo m'n "specialiteit van het moment" en op dit moment is dat scones.

Vandaag hadden we bezoek (dank je wel Lydia en meiden voor de gezelligheid!) en omdat de paaseitjes op moesten, kwamen er geen scones op tafel, maar die houden jullie nog een keer tegoed!

Hier dan het recept, de hoeveelheid is ongeveer voor één bakblik, ik maak meestal de dubbele hoeveelheid ;o). Net als veel andere recepten zijn scones een uitstekend recept om je kinderen bij in te schakelen. We hebben bijvoorbeeld ook wel eens vormpjes gebruikt om de scones uit te steken.

Ingrediënten:
350 gram bloem/zelfrijzend bakmeel
half zakje bakpoeder
halve theelepel zout
60 gram roomboter (kamertemperatuur)
2 eieren
1 deciliter karnemelk
(25 gram basterdsuiker, maar daar kan je ook heel goed zonder!)

Meng de bloem, de bakpoeder en het zout. Snijd de boter in kleine stukjes en "wrijf" die tussen je vingers door het bloem-mengsel. Je houdt zo wat klontjes, dat is niet erg. Voeg daarna de eieren en de karnemelk toe. Kneed even flink, het deeg mag nog best wel een beetje plakkerig zijn.

Vervolgens rol je het deeg uit tot een lap van twee/drie centimeter dik. Steek nu met een glas de scones uit. Neem een stevig glas, je kan kleine of grote glazen nemen, net wat je zelf wil.

Leg de scones (op bakpapier) op een bakblik, strijk er met een kwastje karnemelk over en zet het blik in de oven. Tien minuten op 200 graden zou genoeg moeten zijn. Let op, het kan snel gaan; té bruine scones kunnen té hard zijn. Op het plaatje hebben ze een prima kleur.

Wat wij hierbij eten is:
-Jam van dalfour (zonder suiker, gezoet met druivensap)
-Een mengsel van 1/3 deel crème fraîche en 2/3 deel mascarpone. Dat komt volgens de kenners het meest in de buurt van de "clotted cream", die er eigenlijk bij hoort.
-Soms slagroom

Eet smakelijk!

3 comments:

Annelies said...

Klinkt lekker. Zullen we ook een keer uitproberen.

Inge said...

Hej Mir,

Dit recept heb je mij zo'n 15 jaar geleden gegeven (op een zondag na Tabor)... en ik geniet er nog steeds van. :)

Inge

Adam@home said...

:o), leuk om te horen!!

Mirjam :o)